НБУ не бачить загроз для української банківської системи

Share

Банківська система України працює стабільно, жодних серйозних загроз для її роботи немає, заявив член ради Національного банку України Василь Фурман

За його словами, банківська система разом із НБУ надійно тримає фінансову оборону держави. Всі цілі й завдання, які регулятор ставив перед системою з перших годин війни, виконуються, передає «Укрінформ».

«Обсяг коштів у банківській системі за час війни зріс на понад 504 млрд грн, гривневі вклади фізичних осіб зросли на 44%. Громадяни та бізнес довіряють банківській системі. Забезпечено її безперебійну роботу 24/7. Банківська система кредитує. Звісно ж, за деякими показниками обсяги кредитування зменшуються. Разом із тим діє державна програма «Доступні кредити 5-7-9-%», в межах якої банки активно працюють з бізнесом», – розповів Фурман.

Він додав, що за час війни видано понад 28 тис. кредитів малому на середньому бізнесові – загалом на понад 113 млрд грн

Фурман також навів деякі інші цифри. Зокрема, за перші чотири місяці 2023 року прибутки банків сягнули 44 млрд грн, а рівень проблемної заборгованості в банківській системі хоча й росте, та помірними темпами: нинішній показник — 39,3% проти 38,1% станом на 1 січня. Інфляція в травні сповільнилася до 15% у річному вимірі, тоді як у січні сягала 26%.

За словами члена ради НБУ, нині банківська система України працює стабільно, жодних серйозних загроз для її роботи навіть у таких надзвичайних умовах немає.

«Один із факторів, який нам допомагає, – стабільне надходження фінансової допомоги від міжнародних партнерів. Цього року Україна вже отримали майже $20 млрд від МВФ, США, ЄС, Канади та інших донорів. Дефіцит цьогорічного бюджету – $42 млрд – планово погашатиметься за допомогою наших партнерів без емісійного фінансування НБУ. Це величезний плюс для нашої економіки, банківської системи, валютного ринку, для макрофінансової стабільності», – наголосив Фурман.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom