Зеленський підписав закон про виведення з ринку підсанкційних банків

Share

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про виведення з ринку банків, які перебувають під санкціями

Згідно з карткою законопроєкту (№9107-1) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану, документ повернуто до Верховної Ради з підписом президента 16 червня, передає «Інтерфакс-Україна».

Законопроєкт дає можливість виведення системно важливого банку з ринку (націоналізації) за відсутності в нього ознак неплатоспроможності (за умови застосування до банку або власника істотної участі в ньому блокувальних санкцій). Законопроєкт також закріплює норму, що передбачає можливість відшкодування особам шкоди, якої вони зазнали внаслідок ліквідації банку або виведення з ринку системно важливого банку, виключно за рахунок коштів держави-агресора.

Як раніше уточнювали у комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики, законопроєкт переважно спрямований на «Сенс Банк», оскільки його контрольним пакетом акцій володіють підсанкційні росіяни Андрій Косогов, Михайло Фрідман і Петро Авен, хоча в структурі акціонерів опосередковано є й італійський Unicredit s. p. a. та The Mark Foundation for Cancer Research.

Набуття чинності законом також торкнеться підсанкційного співвласника «Мотор-Банку» В'ячеслава Богуслаєва, якому Нацбанк ще в листопаді заборонив право голосу щодо 100% акцій фінустанови. На початок квітня цього року «Мотор-Банк» за розміром загальних активів – 1,47 млрд грн – посідав 52-ге місце серед 65 українських банків, тоді як на початок вересня минулого з активами 2,27 млрд грн він був 45-м серед 67 українських банків. Його чистий збиток за три місяці цього року становив 25,4 млн грн, за минулий рік – 9,7 млн грн.

Ще один банк, у якому 88,890583% належало підсанкційному росіянину Євгену Гінеру, – Перший інвестиційний банк (PINbank) – уже фактично націоналізовано після того, як у середині березня цього року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) підтвердила рішення про стягнення цього пакета в дохід держави.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom