Нацбанк знову зберіг облікову ставку на рівні 25%

Share

Правління Національного банку України зберегло облікову ставку на рівні 25% річних, оскільки вважає, що таке рішення підтримає привабливість гривневих інструментів, сприятиме стійкості валютного ринку та зниженню інфляції, що формуватиме передумови для подальшого поступового пом’якшення валютних обмежень.

Згідно з повідомленням регулятора, інфляція у травні сповільнилася до 15,3% у річному вимірі, що швидше, ніж очікувалося. Однак фундаментальний інфляційний тиск залишається доволі високим.

"Так, базова інфляція у травні знизилася лише до 15,6% у річному вимірі, що відповідає прогнозу НБУ. Така динаміка свідчить про подальше перенесення понесених бізнесом витрат, пов’язаних з війною, на ціни товарів і послуг", – зазначається у повідомленні.

НБУ очікує, що зниження інфляції триватиме надалі, хоча й помірнішими темпами. На це вплине підвищення окремих тарифів на житлово-комунальні послуги та анонсоване повернення довоєнного рівня оподаткування на ринку пального.

Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку Нацбанк вказує триваліший термін, а також непередбачувані характер та інтенсивність повномасштабної війни, подальше руйнування агресором об’єктів критичної інфраструктури, виникнення додаткових бюджетних потреб, ускладнення чи припинення роботи "зернового коридору", а також подальше продовження обмежень на імпорт українського продовольства окремими європейськими країнами.

Водночас НБУ готовий розпочати цикл зниження облікової ставки раніше, ніж передбачав квітневий макропрогноз, якщо зростання реальної дохідності гривневих інструментів і зниження ризиків для курсової стійкості й надалі відбуватимуться швидше, ніж очікувалося.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom