Україна вимагатиме від Росії репарації за підрив Каховської ГЕС

Share

Громадам, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС, потрібно зафіксувати збитки для отримання репарацій від Росії

Про це заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков, повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Уряд 13 червня рекомендував Херсонській обласній та міській військовим адміністраціям розпочати процес оцінки наслідків підриву греблі Каховської ГЕС внаслідок збройної агресії РФ.

«Тут у нас дві мети. Перша – аби люди, які постраждали від підриву Каховської ГЕС, змогли отримати грошову допомогу для відновлення свого житла. Друга мета – в майбутньому змусити Росію виплатити репарації за завдану шкоду», – наголосив Кубраков.

Після рятувальної операції та розмінування території необхідно розпочати обстеження об’єктів, які опинилися в епіцентрі катастрофи. Громадам потрібно створити комісії, які розпочнуть фіксувати пошкодження і руйнування житла та інших об’єктів. Уся інформація повинна вноситися до реєстру пошкодженого та знищеного майна внаслідок бойових дій.

Державний реєстр пошкодженого та знищеного майна внаслідок бойових дій — це верифіковані дані про руйнування, завдані внаслідок російської збройної агресії. Цифрова система фіксує збитки, аби в майбутньому визначити обсяг репарацій, які має виплатити Росія.

Закон про компенсацію за пошкодження та знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій набув чинності 22 травня 2023 року. Закон визначає перелік отримувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, її види, механізм оцінки та ухвалення рішення щодо її надання.

За даними штабу з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС, постраждав 31 об’єкт водопостачання та водовідведення, було затоплено 28 великих промислових об’єктів. Понад 3500 будинків у 48 населених пунктах досі залишаються підтопленими. Також під водою залишаються ділянки автодороги державного значення Херсон – Генічеськ.

Раніше Кубраков заявляв, що половину фінансування відбудови України через війну мають покрити заарештовані активи країни-агресора Росії. За його словами, прямі збитки інфраструктури України від війни становлять $130-140 млрд. З урахуванням збитків економіки, бізнесу загалом ця цифра становить понад $300 млрд.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom