В ООН попередили про зростання цін на продукти через підрив Каховської ГЕС

Share

Підрив греблі на річці Дніпро в Україні матиме величезний вплив на глобальну продовольчу безпеку, призведе до зростання цін на продукти харчування та може спричинити проблеми з питною водою для сотень тисяч людей

Про це заявила Організація Об’єднаних Націй, передає «Укрінформ» із посиланням на Reuters.

«Вся ця територія, що спускається до Чорного моря та Криму, є житницею не лише для України, а й для усього світу», – сказав заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань та координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс.

«Майже неминуче, що ми побачимо величезні проблеми зі збиранням та посівом наступного врожаю. І тому те, що ми побачимо, – це величезний вплив на глобальну продовольчу безпеку – ось що станеться», – додав Гріффітс.

Він сказав, що до 700 тис. людей залежали від водосховища в питанні надходження питної води. За його словами, без чистої води люди будуть схильні до захворювань, і що в такій ситуації найбільш вразливими є діти.

Гріффітс також заявив, що збитки такого масштабу цивільній інфраструктурі повністю суперечать міжнародному гуманітарному праву, зокрема Женевській конвенції. «Це очевидно. Той, хто це зробив, порушив Женевську конвенцію», – зазначив Гріффітс.

Нагадаємо, у ніч на 6 червня російська армія підірвала дамбу греблю ГЕС. За фактом підриву Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею «екоцид».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom