ЄК може активувати надзвичайну допомогу для фермерів ЄС

Share

Наступного тижня Європейська Комісія може активувати механізм надання прямої допомоги європейським фермерам, що «постраждали» від надлишкового зернового імпорту з України

Про це за підсумками неформальної зустрічі міністрів сільського господарства та рибальства ЄС заявив Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський, повідомляє «Укрінформ»

«Для активації цих виплат є необхідним «зелене світло» від президента Європейської Комісії. Ми потребуємо певної додаткової інформації від країн-членів. Були якісь проблеми на кордоні між Польщею та Україною, нині, за моєю інформацією, вони розв’язані, і жодних проблем у транзиті товарів між Польщею та Україною не виникає. Нам потрібна інформація від 22 країн-членів з обґрунтуванням їх запитів. Сподіваюся, наступного тижня це рішення буде ухвалене. Головним приводом для використання кризового резерву є те, що ми маємо кризу», – зауважив єврокомісар.

Він нагадав, що Єврокомісія зробила все необхідне, щоб уможливити використання надзвичайного сільськогосподарського резерву ЄС. Від початку цей фонд становив 450 млн євро на рік, і вже був частково використаний. Перші платежі у 44 млн євро були здійснені для Польщі та Італії для реагування на наслідки спалаху «пташиного грипу», ще 56 млн євро спрямовані для Румунії, Болгарії і Польщі в якості першої відповіді ЄК на кризу зернового імпорту з України. Пізніше Єврокомісія запропонувала виплати ще 100 млн євро на допомогу п’яти сусіднім з Україною країн, фермери яких «постраждали» від надлишкового сільськогосподарського імпорту з України.

Виходячи із поточної ситуації, ЄС вирішив збільшити резервний фонд до 530 млн євро на рік та здійснити прямі платежі для фермерів решти 22 країн ЄС, які також відчувають наслідки російської агресії проти України, включаючи зростання цін на енергію, на добрива та збільшення собівартості виробництва, поряд із впливом кліматичних факторів, в очікуванні масштабної посухи вже цього року.

«Нам потрібна певна додаткова інформація від країн-членів. Ми чекаємо на формальне ухвалення цього пакету, але все вже підготовлене для такого рішення. Нам потрібно підтримати наших фермерів, серед іншого, у відповідь на симптоми наближення посухи. Ця допомога буде пропорційно розподілена між країнами-членами», – додав Войцеховський.

Як повідомлялося, 25 травня Рада ЄС схвалила регламент щодо продовження режиму безмитної торгівлі між ЄС та Україною, який продовжує призупинення всіх митних зборів, квот і заходів торговельного захисту щодо українського експорту в ЄС ще на рік, до червня 2024 року. Ці регуляторні правила набули чинності з 6 червня поточного року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom