Темпи експорту зерновим коридором зросли, але залишаються незадовільними – УКАБ

Share

За тиждень з 5 по 11 червня 2023 року через морські порти Одеської області в межах «зернової угоди» було експортовано 651 тис. тонн агропромислової продукції, що на 65% більше, ніж тиждень тому, наводить дані «Український клуб аграрного бізнесу».

Кількість кораблів, що були завантажені за цей тиждень, становила 13 одиниць, що на 6 більше, ніж попереднього тижня. Ці судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її, уточнили в УКАБ.

«Однак варто врахувати, що такі тижневі показники відвантажень залишаються нижче середніх за історію роботи "зернового коридору". Окрім того, за минулий тиждень інспекцію на вхід пройшло лише 7 суден, що є критично низьким показником», – додали в асоціації.

Найбільші обсяги експорту протягом тижня роботи «зернового коридору» становили:

  • кукурудза (54% експорту за цей період);
  • пшениця (38%);
  • олія соняшникова (7%).

Українська продукція попрямувала в країни Азії (Ізраїль, Бангладеш, Китай та інші), Африки (Єгипет, Кенія) та Європи (Іспанія).

Всього з початку роботи "зернового коридору" з 1 серпня 2022 року по 11 червня 2023 року вдалося експортувати 31,6 млн тонн продукції АПК нашим іноземним партнерам.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom