В Україні анонсували найгучнішу справу про стягнення російських активів

Share

Найближчим часом Мін’юст подасть найбільший позов щодо компенсації російських активів, справа стосуватиметься групи осіб, яка має вплив на 60% економіки України

Йдеться про близько 1000 компаній, заявила заступниця міністр юстиції Ірина Мудра в інтерв’ю Forbes.

«Зараз фіналізуємо позов щодо групи осіб, яка має вплив на 60% економіки України та вкорінювалася в неї з 2000 року. В цій групі 68 третіх осіб, які мають опосередкований вплив, і дев?ять відповідачів. Це під 1000 різних компаній», – сказала чиновниця, яка відповідає в Мін’юсті за стягнення активів росіян в Україні.

Заступниця міністра уточнила, що кожну з компаній потрібно проаналізувати, отримати витяги з реєстрів та надати питання до правоохоронних органів, звернутися до міжнародних партнерів, «бо зрозуміло, що є велика кількість офшорних юрисдикцій».

«За такими кейсами збір інформації може тривати понад пів року. Тому санкції були накладені у жовтні, а позов лише зараз, бо ми чекали інформацію з інших юрисдикцій», – розповіла Мудра.

Вона наголосила, що це буде «найгучнішою справою за весь час роботи Мін?юсту» в частині стягнення санкційних активів.

Загалом під санкціями в Україні перебувають 6800 юридичних та фізичних осіб. Проте лише близько 300 осіб володіють активами у країні, включно з тими, у кого є майно в анексованому Криму і на окупованих територіях. 40-50 суб?єктів – це так звані російські олігархи, активи яких можуть дійсно працювати на економіку країни.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom