Китай за 5 міс. збільшив експорт металопродукції на 40%

Share

Китайські металургійні компанії у січні-травні 2023 року збільшили експорт металопродукції на 40,9% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року – до 36,37 млн т

Про це свідчать дані Китайської асоціації чавуну та сталі (CISA), передає «ГМК-Центр».

У травні 2023 року металурги Китаю відвантажили на експорт 8,36 млн т сталі, що на 5,3% більше у порівнянні з квітнем. Порівняно з травнем 2022 року показник зріс на 7,7%. Середня ціна експорту у травні становила $922,2/т, що на 175,3/т менше м./м. та на 33,1% р./р.

Імпорт сталі в Китай за підсумками січня-травня 2023-го становив 3,13 млн т, що на 37,1% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року. У травні китайські споживачі збільшили імпорт металопродукції на 7,9% порівняно з квітнем поточного року, але це на 21,7% менше, ніж у травні 2022 року.

Середня ціна імпорту сталі у травні становила $1737/т, зменшившись на 1,8% до попереднього місяця, але збільшившись на 4,5% порівняно з травнем минулого року.

Високі показники експорту сталі з Китаю викликані низькими цінами на металопродукцію порівняно з іншими країнами-експортерами, а також низьким внутрішнім попитом, що змушує вітчизняних виробників спрямовувати продукцію за кордон.

Основні обсяги сталі експортуються до регіонів, в яких не діють торговельні бар’єри, зокрема Південно-Східна Азія, Близький Схід Південна Азія, Центральна Америка тощо.

Внутрішній попит на сталеву продукцію все ще дуже низький. Будівельна галузь, яка є найбільшим споживачем сталі, демонструвала ознаки відновлення, але інвестиції та будівництво все ще скорочуються у порівнянні з попереднім роком.

Очікується, що з початку літа обсяги експорту почнуть падати, оскільки Китай скорочуватиме виробництво сталі через тиск уряду,  а також на фоні сповільнення попиту за кордоном, оскільки країни борються з інфляцією та зменшенням  купівельної спроможності.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom