В ЄС розповіли, скільки може діяти обмеження на імпорт зерна з України

Share

Євросоюз може продовжити обмеження на імпорт зерна з України щонайменше до кінця жовтня

Про це заявив європейський комісар з сільського господарства Януш Войцеховський, пишуть The Guardian і The Brussels Time, передає «УНІАН».

Войцеховський запропонував продовжити торговельні обмеження на імпорт зернових з України після 5 червня. Обмеження, на його переконання, мають діяти принаймні до кінця жовтня, а в ідеалі – до кінця року, після збору врожаю. В іншому випадку в Європі виникнуть величезні проблеми, вважає єврокомісар.

«У прифронтових країнах зараз більше українського зерна, ніж в Україні», — сказав він.

Європейський комісар заявив, що Європейська комісія ще не погодилася продовжити обмеження, Але він сподівається, що йому «вдалося переконати решту держав-членів, що це справедливо».

Раніше продовження обмежень засудив міністр сільського господарства України Микола Сольський.

На тлі скасування митних зборів у травні 2022 року в ЄС, Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія зіткнулися з надлишком української сільгосппродукції та в односторонньому порядку заборонили імпорт зернових з України.

Європейська Комісія в кінці квітня досягла угоди з цими чотирма державами і Румунією, що передбачає, що вони зможуть блокувати збут української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику на своїй території, але не будуть перешкоджати транзиту агропродукції в інші країни. Також ЄК виділила 100 млн євро допомоги постраждалим фермерам в п'яти названих країнах.

Міністри сільського господарства 12 країн ЄС висловили «серйозну стурбованість» з приводу цієї угоди Єврокомісії і п'яти східних країн блоку. Вони зажадали від ЄС пояснень, як і чому Польщі, Угорщині, Словаччині, Румунії та Болгарії була надана така сума коштів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom