Україна закликає ЄС шукати ринкові рішення щодо експорту зерна

Share

Українська сторона вважає неправильним рішення Європейського Союзу запровадити заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції до п’яти країн ЄС та пропонує шукати ринкові рішення для цієї проблеми

Про 30 травня в Брюсселі заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, повідомляє «Укрінформ».

«Ми мали зустріч з багатьма міністрами та представниками Єврокомісії. Ми виклали нашу позицію щодо заборони імпорту української сільськогосподарської продукції після 5 червня. Ми проти цього, це не добрий шлях», – сказав український урядовець.

Він зауважив, що вже за кілька тижнів після запровадження заборони на імпорт деякими країнами ЄС виникли величезні труднощі з функціонуванням Чорноморського зернового коридору, що були спричинені діями Росії, внаслідок чого українська сторона не могла завантажувати судна зерном протягом 10 днів.

«Ми дуже вдячні нашим турецьким партнерам та ООН, а також всім іншим партнерам за можливість продовжити дію цього коридору ще на кілька наступних місяців. В той же час, ми розуміємо, що росіяни уважно відстежують цю ситуацію, вони намагаються скористатися нею. Ми не хочемо дати їм можливість цим скористатися», – сказав Сольський.

Міністр пояснив, що чинні обмеження на український аграрний імпорт діятимуть принаймні до 5 червня і це не буде доброю ідеєю продовжувати їх надалі. Це стосується в першу чергу, таких культур як насіння соняшника, кукурудза, пшениця й ріпак. Міністр нагадав, що Україна активно торгувала з ЄС насінням ріпаку ще до (повномасштабної – Ред.) війни, тож важко зрозуміти, з яких причин були запроваджені обмеження на його імпорт до країн ЄС після початку широкомасштабних бойових дій. При цьому Сольський наголосив, що українська сторона максимально зацікавлена у пошуку конструктивного розв’язання проблеми.

«Країни, які запровадили ці обмеження (Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія й Румунія – Ред.), вони максимально є нашими партнерами, тож ми намагаємося знайти правильні рішення. Ми розуміємо цей тиск на фермерів минулого року. Немає ідеальних рішень, але рішення про продовження цієї заборони – це найгірше рішення, яке може бути, тому потрібно шукати інші варіанти… Заборона призведе лише до збільшення проблем, через те, що її спробують використати росіяни в своїх інтересах, щоб спровокувати послаблення єдності в Європі. Цього не можна допустити. Ми максимально відверто один з одним про це говоримо», – наголосив український урядовець.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom