«Укренерго» сподівається найближчим часом відновити експорт до Словаччини та Румунії

Share

Оператор системи передачі «Укренерго» розраховує погодити умови розподілу прибутку під час експорту електроенергії до Словаччини та Польщі найближчим часом, до Румунії – протягом кількох місяців

Про це розповів керівник держкомпанії Володимир Кудрицький в інтерв’ю Forbes.

Угорський, румунський і, зрештою, словацький оператори енергосистем хочуть імпортувати українську електроенергію з проведенням спільних аукціонів з доступу до розподілу пропускної спроможності міждержавних ліній, сказав Кудрицький.

Поки в Україні не затверджений порядок спільних аукціонів, «Укренерго» розраховує тимчасово домовитися про односторонні аукціони зі словацькими колегами. Умови проведення односторонніх аукціонів мають враховувати те, що в Україні війна.

«Найближчим часом ми маємо вийти на угоду зі Словаччиною. Дуже сподіваюся, що з нашими польськими колегами домовимося теж в стислі терміни», – сказав Кудрицький.

Керівник «Укренерго» сподівається, що з румунським оператором вдасться домовитися в найближчі місяці.

«Колеги зі Словаччини побачили розподіл прибутку не на свою користь і зупинили його. Ми почали експорт за процедурою, яка закріплена в чинній регуляторній базі та використовувалася багато років. Тепер ця процедура не влаштовує наших сусідів. Вони хочуть, аби ми працювали з ними за європейськими правилами», – сказав Кудрицький.

Україна почала експорт електроенергії до Словаччини 17 квітня, але 21 квітня експорт зупинився.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom