ЕКА в 2023 році вже підтримало експорту на понад 1 млрд грн

Share

Експортно-кредитне агентство на 26 травня вже підтримало товарного експорту на 1,24 млрд грн

Страхова відповідальність ЕКА при цьому склала 312,07 млн грн, повідомляє Міністерство економіки України.

«Кожна гривня наданої через ЕКА підтримки експорту в 2023 році потенційно генерує 3,97 грн валютної виручки», – сказано в повідомленні.

Загалом сума підтриманого експорту в рамках портфеля продуктів ЕКА склала 4,43 млрд грн. З яких 4,31 млрд грн – сума експорту, підтриманого спільно з банками партнерами:

  • в рамках портфельного страхування експортних кредитів банків-партнерів ЕКА було видано кредитів на суму 286,188 млн грн на виконання зовнішньоекономічних договорів (ЗЕД) на суму 1,271 млн грн;
  • в рамках індивідуального страхування експортних кредитів – видано 304,27 млн грн на виконання ЗЕД на суму 3,086 млрд грн.

Також експортери застрахували фінансові ризики зовнішньоекономічних договорів на суму в 68,6 млн грн.

Основним бенефіціаром підтримки експортерів державою через ЕКА є підприємства малого та середнього бізнесу.

Частка позик, виданих на виконання експортного контракту під страхове покриття ЕКА, для малого бізнесу в структурі кредитного портфеля банків складає 84,31%, для середнього – 9,8%  і 5,88% – для мікропідприємств.

При цьому 71% таких позик складають  від 1 до 5 млн грн. Ще 20,34% перевищують суму в 5 млн грн і  8,47% – позики до 1 млн грн.

«У поточному році до числа наший банків-партнерів у програмі портфельного страхування експортних кредитів уже додалися три банки: «Кредобанк», «ПриватБанк» та ПУМБ, ще кілька почали використовувати наше покриття для індивідуальних кредитів на виконання експортних угод. Упевнений, що наступний мільярд  експорту ми зможемо підтримати за ще коротший час», – зазначив в.о. голови правління ЕКА Руслан Гашев.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom