Україна пропонує знизити «стелю» цін для російської нафти до $45

Share

Через запровадження ембарго на нафту та зниження price cap Росія в 2023 році отримає вдвічі менше доходів від експорту нафтопродуктів

Україна пропонує ще більше знизити «стелю» цін, передає «Укрінформ» із посиланням на Міністерство економіки.

«У фокусі уваги України постійно перебуває питання зменшення price cap на сиру нафту та нафтопродукти. Запровадження санкційною коаліцією цього інструменту боляче вдарило по нафтогазовим доходам Росії. Якщо минулого року експорт нафти і газу Росією становив $349 млрд, то цього року, за прогнозами експертів, Росія отримає від цього експорту близько $173 млрд», – йдеться в повідомленні.

За словами заступника міністра економіки Олексія Соболева, українська сторона домагається, щоб «стелю» цін понизили з $60 за барель до $45 або навіть до $30, щоб зрізати ці доходи на ведення війни Росії ще більше.

У Мінекономіки зазначають, що потужні санкції Заходу проти російського «Росатому» – це лише питання часу. Сьогодні наших партнерів стримує залежність низки країн від російського монополіста. Однак Україна на своєму прикладі довела, що позбутися такої залежності – цілком реальна справа.

«Нещодавно низка країн з G7 – Велика Британія, США, Канада, Японія та Франція – заявили про намір витіснити Росію з міжнародного ринку ядерної енергії. Це дуже важливо, оскільки ці країни зможуть запропонувати країнам, які зараз залежать від російської ядерної енергетики, альтернативу. Звісно, просто так не можна взяти і замінити «Росатом» на іншого постачальника палива. Це складний технологічний процес. Але Україна доводить, це можливо: ми запровадили санкції проти «Росатому» та переходимо на паливо західних постачальників», – зазначив Соболев.

За його словами, також Україна наполягає на запровадженні Євросоюзом санкцій проти російських алмазів. Це джерело експортних доходів приносило державі-агресору до початку вторгнення $4-4,5 млрд доходів щорічно.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom