Держдеп США заявив про явні порушення Росією «зернової угоди»

Share

Росія намагається перешкоджати морському трафіку з українським зерном у одному з трьох обумовлених угодою морпортів, що є явним порушенням так званої «зернової ініціативи»

Про це заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер, передає «Укрінформ».

«Росія продовжує перешкоджати нормальній діяльності цієї рятівної ініціативи», – підкреслив Міллер.

Він зауважив, що це не є чимось новим, адже від самого початку, відколи «висохли чорнила» на вперше укладеній зерновій угоді Росія почала скаржитися та відкрито перешкоджати їй.

«Ми маємо чітко розуміти, що тут діється: сторони домовилися забезпечити безперешкодний експорт українського продовольства з трьох портів. Тепер Росія відмовляється пускати судна до одного з цих трьох, і це є явним порушенням їхніх зобов’язань у рамках Чорноморської зернової ініціативи»,- пояснив Міллер.

Він нагадав, що така обструкція з боку РФ та погрози вийти з угоди загрожують підвищенням світових цін на продовольство та зменшенням доступності їжі для країн, які цього потребують найбільше.

«Ми вкотре закликаємо Росію припинити тримати у заручниках глобальні поставки продовольства»,- заявив речник Держдепартаменту США.

Зазначимо що протягом 42-го тижня роботи «зернового коридору», з 15 по 21 травня 2023 року, через морські порти Одеської області експортували 118,3 тис. т агропромислової продукції, що на 78% менше, ніж за попередній тиждень.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom