Китай будуватиме залізницю до Європи в обхід Росії

Share

Китай, Узбекистан і Киргизстан домовилися щодо будівництва залізниці у напрямку Європи в обхід території Росії

Тристоронній документ про наступні кроки щодо будівництва залізниці підписали на саміті у китайському Сіані, повідомляє узбецька служба «Радіо Свобода».

Угоду про будівництво нової залізниці уклали 14 вересня 2022 року в рамках саміту ШОС в Узбекистані. Новий документ визначатиме наступні кроки реалізації проєкту, такі як розробка детального проєктування, дослідження та визначення моделі інвестицій та фінансування.

Планується, що новий шлях розпочинатиметься на Торугартському перевалі в Киргизстані, де вже існує залізнична гілка з Китаю, і пройде на північ, через поселення Арпа та Макмал до Джалал-Абада, де з'єднається із залізничною мережею Узбекистану. Звідти маршрут планується продовжити до Туреччини із кінцевою точкою у ЄС.

Очікується, що нова залізнична магістраль дозволить скоротити шлях до Європи на 7-8 днів. За попередніми підрахунками, обсяг перевезень новою магістраллю може досягати 5 млн тонн на рік.

За підсумками переговорів з лідерами Казахстану, Таджикистану, Киргизстану, Туркменістану та Узбекистану Китай пообіцяв їм 26 млрд юанів ($3,6 млрд) у вигляді фінансової підтримки та «безкоштовної допомоги», а також запропонував розширити співпрацю у військовій сфері.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom