Національний банк оновив стратегію: Основні цілі

Share

Національний банк України розробив нову інституційну стратегію

Документ враховує фактори впливу вторгнення Росії на умови функціонування фінансової системи та сфокусований на захист фінансової стабільності та відновленні країни, розповіли у пресслужбі регулятора.

Реалізація Стратегії здійснюватиметься за п’ятьма стратегічними цілями, що зосереджені на основних функціях Національного банку. Вони деталізуються у 24 стратегічних ініціативах, на досягненні яких центральний банк зосередить свої зусилля протягом наступних років.

Стратегічні завдання НБУ враховують виклики, що постають, у двох векторах: спротив російській агресії та відновлення країни.

З огляду на це передбачені стратегією ініціативи та заходи умовно поділені на фокуси:  

  • «фокус спротиву» – короткострокові заходи, спрямовані на забезпечення стабільності та недопущення погіршення ситуації у фінансовій системі та економіці загалом, включаючи застосування інструментів для контролю над інфляцією та курсом національної валюти, підтримання банківської системи тощо;
  • «фокус відновлення» – середньострокові заходи для запуску перетворень, що стануть основою майбутньої відбудови та зростання економіки, наприклад: зниження бюрократичних бар'єрів, підвищення прозорості та конкурентності середовища, залучення інвестицій тощо.

Перша ціль – «стійка гривня». У її межах передбачається досягнення цінової стабільності та курсової стійкості завдяки розробленню стратегії повернення до інфляційного таргетування, валютної лібералізації та переходу до гнучкого обмінного курсу; поступовому послабленню та зняттю валютних обмежень; поступовому переходу до гнучкості обмінного курсу; поверненню фокусу монетарної політики на інфляцію.

Друга ціль – «фінансова стабільність». Реалізація її передбачає збалансоване регулювання та нагляд, спрямовані на розвиток; стійку та спроможну банківська система; готовий до підтримки відновлення страховий ринок; прозорий та технологічний небанківський фінансовий та платіжний ринки; надійну та стійку інфраструктуру фінансового ринку.

Третя ціль – «фінансова система працює на відновлення країни». Регулятор у межах мандата стимулюватиме розвиток фінансового ринку за допомогою п’яти ініціатив, що увійшли до цієї цілі: відповідальний фінансовий ринок; розвинений кредитний ринок; розвинений ринок страхових послуг; розвинена інфраструктура ринків капіталу; фінансово грамотне населення та підприємці.

Четверта ціль – «сучасні фінансові послуги».  Одне з ключових завдань полягатиме в посиленні кібербезпеки та ефективності готівкового обігу, а також у подальшій цифровізації фінансових послуг, впровадженні нових технологій, поширенні безготівкових розрахунків.

П’ята ціль – «ефективний центральний банк».

 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom