РФ частково розблокувала перевірки суден в рамках «зернової ініціативи»

Share

Припинені з 7 травня через позицію Росії інспекції суден на шляху до українських портів у рамках «зернової ініціативи» відновилися, але лише для двох портів

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, передає «Інтерфакс-Україна».

«Станом на ранок 20 травня відомо, що Росія погодилася відновити інспекцію вхідного флоту на порти «Одеса» та «Чорноморськ», але відмовилася інспектувати судна, що прямують у порт «Південний», – сказав заступник міністра.

Васьков уточнив, що нині 62 судна стоять у черзі, чекаючи на інспектування, деякі з них уже кілька місяців.

Він підтвердив, що після того, як 17 травня судно DSM Capella під прапором Барбадосу з 30 тис. тонн кукурудзи вирушило з порту «Чорноморськ» до Туреччини жодного іншого судна учасника ініціативи в українських портах поки що немає.

Він нагадав, що за нормального функціонування «зернової ініціативи» Україна готова експортувати з трьох портів 6 млн тонн аграрної продукції на місяць, проте з листопада Росія щоразу знаходить нові приводи, щоб обмежити експорт та призупинити зернову ініціативу, в результаті з початку травня до 17 травня було експортовано менше 1 млн. тонн, а у квітні – 2,7 млн тонн.

За його словами, як очікується, першими інспекцію на вхід мають пройти «найстаріші» судна, які найдовше чекали в черзі. У разі її проходження, сьогодні такі судна вже післязавтра можуть бути в Україні в порту.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom