Туреччина заявила про згоду Росії продовжити «зернову угоду», – Bloomberg

Share

Чорноморська ініціатива, яка дозволяє Україні експортувати зерно зі своїх ключових портів, буде продовжена. Росія начебто погодилася залишитися в угоді

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на неназваних турецьких чиновників, передає «Бізнес.Цензор».

За даними видання, офіційне оголошення очікується сьогодні, 17 травня.

Заступник міністерства інфраструктури України Юрій Васьков поки не став підтверджувати інформацію, заявивши, що нині зарано давати коментарі.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков під час брифінгу також заявив, що оголошувати поки нічого, і що Росія оголосить про своє рішення в належний час.

На минулому тижні в Стамбулі завершилися переговори за участі представників України, Туреччини, ООН та Росії щодо продовження роботи «зернового коридору», про їх конкретні результати не повідомлялося.

Водночас у МЗС Росії погрожували остаточно заблокувати дію угоди з 18 травня, якщо не будуть виконані вимоги російської сторони. Зокрема, Росія наполягає підключення «Россєльхозбанку» до системи SWIFT. При цьому раніше цей банк не грав великої ролі в міжнародній торгівлі зерном, однак обслуговував російську оборонну промисловість. Крім того, Росія вимагає розблокувати постачання запчастин та сільгосптехніки, а також відновити експорт аміаку через Одесу.

Представники Росії заявляли, що дію зернової ініціативи, термін дії якої спливав 18 березня, продовжено на 60 днів, хоча раніше вона була пролонгована на 120 днів, а Україна та Туреччина пропонували продовжити дію хоча б на рік.

При цьому за останні місяці російська сторона декілька разів блокувала роботу «зернового коридору».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom