ЄС має протидіяти постачанням з Індії палива з російської нафти, – Боррель

Share

Європейський Союз має вжити заходів проти перепродажу Індією російської нафти після її переробки, зокрема, в дизпаливо, на тлі посилення санкцій проти енергетичного сектора РФ

На цьому наголосив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель виданню Financial Times, передає «Інтерфакс-Україна».

За його словами, Брюссель обізнаний про те, що індійські нафтопереробні заводи купують великі обсяги російської нафти, а потім переробляють її в паливо для продажу в Європі. При цьому він уперше сказав, що ЄС має вжити заходів для припинення цього.

«Якщо дизельне паливо або бензин надходить до Європи з Індії і виробляється з російської нафти, це, безумовно, є обходом санкцій, і держави-члени мають вжити заходів», – сказав Боррель.

Індія стала одним із найбільших покупців російської нафти після початку повномасштабної війни РФ проти України. Індійські НПЗ отримують більший прибуток, купуючи нафту зі значною знижкою і продаючи нафтопродукти за повною ціною в Європу. Така торгівля є законною з точки зору санкцій ЄС, але зазнає критики з боку тих, хто хоче, щоб проти Росії було впроваджено суворіші санкції, оскільки нинішня ситуація дає змогу Москві, як і раніше, отримувати значні суми від продажу нафти – найбільшої складової бюджету країни, зазначається в статті.

«Те, що Індія купує російську нафту, це нормально. І якщо завдяки нашій стелі цін на нафту Індія може купувати її набагато дешевше, то чим менше грошей отримає Росія, тим краще, – сказав Боррель. – Але якщо Індія використовує це для того, щоб бути центром, де переробляється російська нафта, і продавати нам нафтопродукти, ми маємо діяти».

Тим часом наявні санкції, зокрема щодо Ірану та Венесуели, загалом визнають, що після переробки нафта більше не визначається як отримана з країни, в якій вона була видобута. Індійські НПЗ, наприклад, використовують для переробки нафту з різних країн, включно з Росією, що ускладнює визначення точного походження окремого бареля дизельного палива або бензину.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom