Україну чекає дефіцит електроенергії із середини літа – експерт

Share

Під час літнього піку споживання Україні доведеться імпортувати приблизно 1 ГВт потужності, а також запускати в роботу додаткові блоки теплоелектростанцій, що працюють на газі, щоб покрити очікуваний дефіцит електроенергії. Він виникне через виведення енергоблоків АЕС у ремонт саме в літній період, зауважив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

«Упевнений, без дуже значних зусиль ми, найімовірніше, не уникнемо відключень е/е у другій половині липня і в серпні. На жаль, час для ремонту атомних станцій під час паводку, який триває з лютого і за три-чотири тижні закінчуватиметься, згаяно. Водночас, коли "Укргідроенерго" мало змогу постачати українцям електрику, атомні блоки не було виведено в ремонт, у підсумку їх буде виведено влітку. Це означає, що літній пік споживання, а це трапляється в липні та серпні обов'язково, практично нічим покривати», – цитує Харченка «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що Україна зіштовхнеться з відчутним дефіцитом генерації, для покриття якого потрібно буде імпортувати значні обсяги е/е, а також запускати в роботу теплоелектростанції, що працюють на газі.

«Усю потужність, яка нам доступна для імпорту, а це 1 ГВт, доведеться повністю використовувати. Але попередні розрахунки показують, що і цього буде недостатньо, і доведеться запускати енергоблоки, які можуть працювати лише на газі», – наголосив директор Центру досліджень енергетики.

При цьому він зазначив, що в разі імпорту «електрика буде дорогою», а у разі роботи додаткових потужностей на газі, складнішим стає питання накопичення цього ресурсу на наступний осінньо-зимовий період.

«Загальна оцінка додаткових обсягів газу для проходження літнього піку і потім ОЗП – це приблизно 2 млрд куб м. Власного газу на ці обсяги точно не вистачить», – сказав Харченко.

Водночас він зазначив, що до початку опалювального сезону високовольтні мережі «будуть у хорошому стані, там триває дуже активна робота, хоча не все так, як хотілося б в ідеалі».

На ринку очікують, що влітку в ремонт підуть п'ять із дев'яти доступних Україні енергоблоків АЕС.