Група Єрмака-Макфола пропонує запровадити повне ембарго на металургійну продукцію з РФ

Share

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти Росії, яку очолює керівник Офісу Президента Андрій Єрмак спільно з директором Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), Послом Майклом Макфолом, представила новий план дій із метою подальшого посилення санкційного тиску на Росію.

Це друга частина плану. Перша була представлена минулого року. Як зазначив Єрмак, «практично все» з попереднього плану дій було реалізовано, тож міжнародна робоча група представила і опублікувала новий план дій щодо санкцій – Action Plan 2.0.

Серед запропонованих заходів – посилення тиску на енергетичний комплекс РФ та оборонну промисловість, обмеження використання фінансових інструментів, питання конфіскації активів Центробанку Росії та ін.

Також запропоновано запровадити повне ембарго на всю металургійну продукцію з РФ без винятків. При цьому згадується можливість запровадження тривалих перехідних періодів, як це відбувалося у випадку з імпортом слябів до ЄС, який був дозволений в межах квоти понад 3,7 млн тон на рік до 2024 року.

«Ми також рекомендуємо запровадити заборону на металопродукцію, перероблену в третіх країнах з використанням сталі, що походить з Росії, серед усіх членів санкційної коаліції. Оскільки ця заборона почне діяти в ЄС з 30 вересня 2023 року, всі інші країни санкційної коаліції повинні зробити те ж саме», – йдеться у документі.

Країни також повинні закрити важливі прогалини в нинішньому режимі, поширивши повні санкції на металургійні компанії, які постачають сировину російським військовим для озброєння і фінансують війну за рахунок значних податкових платежів, вважають розробники плану.  Зокрема, згадуються такі компанії: «Алроса», «Евраз», «Мечел», «Металлоинвест», «ММК», «Норильский никель», «НЛМК», «Полиметалл», «Полюс», «Русал», «Северсталь», «ТМК», «Уралсталь» і «ВСМПО-Ависма».

Як зазначається у документі, санкції проти російських металів допоможуть знизити доходи РФ від експорту. У 2021 році Росія експортувала чорних металів і супутніх товарів на загальну суму $32,9 млрд. Майже третина (29,4%, або $8,5 млрд) від  загального обсягу експортованих чорних металів була поставлена на ринок ЄС.

Розробники плану також наголосили, що українська металургійна продукція може стати альтернативою імпорту з Росії для ЄС та інших ринків.

«Україна може частково замістити постачання чавуну, залізної руди та заготовки за умови вирішення логістичних проблем (за даними «Метінвесту»). Однак, санкції ЄС не включали обмеження на торгівлю товарами за кодами ТН ЗЕД 7201 – 7205 (включаючи код 7202 – феросплави), а також залізною рудою (код 2601). Крім того, російська металургійна продукція не потрапила під санкції деяких членів коаліції, хоча була частково заборонена ЄС та Великою Британією», – йдеться у тексті плану. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom