В «Укренерго» пояснили, що перешкоджає експорту е/е до ЄС

Share

Безперебійному експорту електроенергії у країни Європи перешкоджає відсутність порядку проведення спільних аукціонів з доступу до міждержавних перетинів

Затвердити такий порядок – відповідальність Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, як передбачено законом «Про ринок електричної енергії», повідомляє «УНІАН» із посиланням на НЕК «Укренерго».

Відзначається, що «Укренерго» протягом кількох років неодноразово зверталося до регулятора з проханням затвердити такий порядок за європейськими правилами, фахівці компанії надавали для цього всі необхідні дані і документи.

Крім того, в «Укренерго» додали, що неодноразово інформували НКРЕКП та Міненерго, що затвердження Порядку спільних аукціонів – це перший необхідний крок, але не вичерпний, потрібно також прийняти зміни до Закону «Про ринок електричної енергії» та Податкового кодексу.

Зазначається, що лише протягом останніх місяців «Укренерго» зверталося до НКРЕКП з проханням затвердити Порядок проведення спільних аукціонів листами у вересні, листопаді 2022 року та березні 2023 року.

«Було проведено ряд робочих зустрічей з регулятором, на яких з боку «Укренерго» надавалася вся необхідна для прийняття рішення інформація. «Укренерго» також регулярно інформувало Міненерго, що питання спільних аукціонів залишається невирішеним, численними офіційними зверненнями, починаючи з травня 2022 року», – повідомили в компанії.

При цьому в «Укренерго» заявили, що продовжують працювати з партнерами і робити все можливе, щоб експорт електроенергії міг відбуватися в рамках того регуляторного поля, яке в даний час встановлено НКРЕКП, незважаючи на те, що регулятор досі не прийняв відповідний європейським правилам порядок проведення спільних аукціонів на доступ до міждержавного перетину.

12 квітня Україна почала експорт в невеликих обсягах електроенергії в Молдову і Польщу.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom