Україна та ЄБРР розроблятимуть проєкти розвитку Дунайських портів

Share

Україна та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) обговорили можливості для розширення співпраці щодо розвитку Дунайського портового кластеру

Про це йшлося на зустрічі міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова з делегацією ЄБРР на чолі з президенткою банку Оділь Рено-Бассо, передає прес-служба українського відомства.

 «Бачимо перспективу співпраці щодо розвитку Дунайського портового кластеру. Розпочали роботу ще минулого року. Міжнародна інжинірингова консалтингова компанія Royal HaskoningDHV в межах спільного пілотного проєкту Міністерства та ЄБРР розробила перелік заходів щодо збільшення пропускної здатності Дунайських портів, які стосуються інвестиційних, операційних та регуляторних змін як в Україні, так і в Молдові і Румунії. Без сумніву, Дунайський кластер став критично важливим елементом продовольчої безпеки світу в умовах обмеженої роботи чорноморських морських портів. Зокрема, через експлуатаційне днопоглиблення в портах Дунайського регіону при відновленні їхніх паспортних характеристик. Таким чином ми відроджуємо канал гирло Бистре як альтернативний шлях для українського агроекспорту», – сказав Кубраков.

За його словами, уже зараз йдеться про проєкти відновлення базової інфраструктури: електромережі, водопостачання та водовідведення, транспортної інфраструктури, житла на звільнених територіях.

Нині міністерство реалізує низку спільних з ЄБРР проєктів, зокрема:

  • розвиток дорожнього господарства в рамках проєкту «Розвиток транс’європейської транспортної мережі. Україна – дорожні коридори»;
  • розвиток залізничної мережі, зокрема, електрифікацію залізничної мережі та забезпечення базових потреб «Укрзалізниці» в умовах війни;
  • розвиток логістичної мережі «Укрпошти», зокрема, закупівлю транспортних засобів, модернізацію сортувального обладнання та відновлення роботи відділень на деокупованих територіях.

Окрім цього, «Украерорух» направив до ЄБРР запит на отримання грантових коштів та перелік потенційних проєктів для фінансування за рахунок гранту. Проєкти стосуються підготовки аеронавігаційної інфраструктури до процесу післявоєнного відновлення польотів.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom