Польща відновила транзит української агропродукції

Share

Транзит аграрної продукції через Польщу відновився за новими умовами в 00:00 21 квітня, повідомляє «Укртрансбезпека»

Митні органи Польщі проводитимуть  митне оформлення аграрної продукції, що заборонена до імпорту на територію країни та прямує в режимі транзиту виключно за наявності митної декларації:

  • Т1, де як місце призначення вказані польські порти Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин або інші країни ЄС;
  • кодів товарів сільськогосподарської продукції (на рівні 6 цифр), а також даних щодо безпеки та захисту, які вимагає Європейський Союз.

Митні органи Польщі також запроваджують наступні додаткові заходи контролю:

  • встановлення електронних пломб на транспортний засіб на польській стороні (для відстеження переміщення транспортного засобу та гарантування, що вантаж не буде розвантажений на території Польщі);
  • відстеження вантажів, які йдуть транзитом до інших країн ЄС, за допомогою електронної системи SENT для підтвердження, що автомобільний або залізничний транспорт доїхав до пункту призначення в іншій країні ЄС (не буде застосовуватись до вантажів що прямують до польських портів);
  • фізичний супровід вантажів від кордону до польського порту або до кордону з іншою країною ЄС впродовж першого тижня з моменту відновлення транзиту, з 21 по 26 квітня. Надалі конвоювання буде застосовуватися виключно в обґрунтованих випадках, передбачених чинним законодавством Польщі.

«Для українських перевізників опломбування будуть безкоштовними, супровід буде безкоштовним в найближчий тиждень. Для транспортних засобів, які нині вже перебувають на польській стороні кордону у випадку, якщо власники вантажу не бажають робити реімпорт, та відповідно сплачувати ПДВ, необхідно буде оформити декларацію Т1 на пункті пропуску та спрямувати вантаж в інші країни ЄС чи польські порти»», – сказано в повідомленні.

При спробі імпортувати товари до Польщі попри заборону польські митні органи можуть повернути транспортний засіб з вантажем до України. В такому разі перевізник та вантажовідправник отримають додаткові витрати – сплата ПДВ та витрати на логістику.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom