Верховний Суд визнав Ferrexpo законним власником 40% акцій Полтавського ГЗК

Share

Велика Палата Верховного суду (ВП ВС) України на засіданні в середу, 19 квітня, скасувала постанову Північного апеляційного господарського суду про визнання недійсним договору 2002 року про купівлю-продаж 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК) Ferrexpo і передачу їх чотирьом компаніям – колишнім акціонерам підприємства. Про таке повідомили в суді. Цю інформацію також підтвердила прес-служба Групи  Ferrexpo.

«Ми вітаємо справедливе рішення Cуду, яке підтверджує, що Україна здатна захистити іноземні інвестиції та дотримується принципів верховенства права. Це дуже важливий сигнал для міжнародної спільноти та інвесторів, який чітко пролунав у складні для України часи. Також я вдячний всій команді, яка забезпечила такий результат», – зазначив голова Ради директорів Ferrexpo AG Вольфрам Куоні.

У 2002 році компанії, пов?язані із нинішніми власниками комбінату –Eastcoast United Inc., Statex Corp., Newport Inc., Sayers Holdings Limited – придбали 40,19% акцій Полтавського ГЗК у чотирьох компаній-нерезидентів, які входять до групи VS Energy. Йдеться про Gilson Investments, Calefort Developments, Emsworth Assets і Trimcroft Service.

У 2005 році колишні акціонери звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу і проведення додаткових емісій. Спір тривав 10 років і у лютому 2015 р. Вищий господарський суд України підтримав ухвалене раніше рішення Верховного Суду країни та позицію ПГЗК, відмовивши позивачам.

Однак наприкінці 2020 року колишні акціонери комбінату знову оскаржили цю угоду в суді. Зокрема, 20 вересня 2022 р. Апеляційний суд Києва визнав недійсним договір купівлі-продажу 40,19% акцій Полтавського ГЗК від 2002 року. Ferrexpo, основним акціонером якої є Костянтин Жеваго, оскаржила це рішення.