Українське зерно стримало інфляцію в ЄС, – Мінагрополітики

Share

Експорт української аграрної продукції дозволив стримати інфляцію у країнах Європейського Союзу

Відповідну заяву зробив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє «Укрінформ».

«Постачання сільськогосподарської продукції з України допомогло стримати інфляцію в Європейському Союзі. Вона в них була значною, але без цього постачання була б іще більшою», – сказав він, посилаючись на звіт Єврокомісії.

За словами заступника міністра, нині тривають дискусії стосовно експорту української аграрної продукції у країни ЄС, і вплив збільшення поставок обговорюється окремо по кожній державі.

На тлі війни в Україні польські аграрії незадоволені тим, що на місцевий ринок потрапляє багато дешевого українського зерна, оскільки місцеві фермери не мають змоги реалізувати власну продукцію.

15 квітня уряд Польщі тимчасово заборонив ввезення зерна і інших видів продовольства з України. Угорщина також тимчасово заборонила імпорт зернових та олійних культур з України. 16 квітня стало відомо про те, що заборонити ввезення українського зерна і продовольства може влада Болгарії. 17 квітня і Словаччина вирішила призупинити імпорт зерна та інших окремих товарів з України.

В Європейській Комісії засудили односторонні рішення Польщі та Угорщини з приводу заборони імпорту зерна і продуктів з України.

На 18 квітня Україна та Польща домовилися про розблокування транзиту зерна.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom