РФ заблокувала у Чорному морі півсотні суден із українським зерном, – Боррель

Share

Близько 50 суден з українським зерном були заблоковані Росією в Чорному морі станом на 17 квітня

У зв’язку із цим Європейський Союз і надалі сприятиме експорту української сільгосппродукції через «коридори солідарності» на кордонах між Україною та країнами ЄС, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає «Укрінформ».

«Наслідки цієї війни вражають всіх нас. Росія знову блокує у Чорному морі 50 суден із зерном, що є терміново необхідним. ЄС підтримує зусилля ООН та продовжуватиме сприяння експорту через «коридори солідарності» ЄС, які дозволили доставити 25 мільйонів тонн зерна для світу», – зазначив Боррель.

Своєю чергою посол США в Україні Бріджит Брінк звинуватила Росію в спробах задушити українську економіку і сповільнити потік продовольства замість того, щоб дотримуватися умов зернового коридору.

«Понад 50 кораблів чекають у протоці Босфор на дозвіл відправитися в українські порти, щоб завантажити зерно, яке піде на харчування тих, хто його потребує. Росія намагається задушити українську економіку і сповільнити потік продовольства замість того, щоб дотримуватися умов угоди», – зазначила посол.

Американська дипломатка додала, що минулого місяця відправили життєво необхідну пшеницю до Ємену, вантаж, профінансований USAID, Іспанією та Францією, на підтримку ініціативи Президента Зеленського «Зерно з України».

«Це зерно надасть можливість нагодувати 4 млн людей, демонструючи, як Чорноморська зернова ініціатива дозволяє українським фермерам годувати світ», – підкреслила Брінк.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom