Болгарія поскаржилася на експорт українського зерна до ЄК

Share

Болгарія в умовах безмитного постачання української агропродукції на ринок ЄС наполягає на додатковому захисті своїх сільгоспвиробників додатково до 16,75 млн євро, передбачених у кризовому резерві Єврокомісії

Про це заявив міністр землеробства Болгарії Явор Гечов на засіданні робочої групи, присвяченому цьому питанню, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми залишаємося солідарними з Україною, але спостерігаємо серйозні проблеми і в результаті попросили Єврокомісію вжити антикризових заходів і більш виважено ставитися до коридорів солідарності», – сказав міністр.

За його словами, наразі агросектор Болгарії «страждає від ринкових аномалій» через війну в Україні.

Він нагадав, що президент Болгарії Румен Радєв направив спільний лист із лідерами Угорщини, Румунії, Польщі та Словаччини голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн, в якому представлено національну позицію країни. Зокрема, запропоновано запровадити тимчасове мито на ввезення певних товарів у разі перевищення можливостей щодо їх зберігання та переробки країнами для більш рівномірного розподілу обсягів сільгосппродукції на єдиному європейському ринку.

«Болгарія також пропонує ЄС надати додаткові заходи та гарантії для прискорення експорту зерна до третіх країн», – уточнив міністр.

Гечев повідомив, що нині опубліковано та винесено на громадське обговорення положення про Центральний реєстр простежуваності харчових продуктів, що цифровізує процес імпорту, торгівлі та зберігання зерна.

У свою чергу, болгарські зерновиробники в ході засідання консультативної ради заявили, що «сектор досяг критичної точки, і його майбутнє залежить від дій, які будуть вжиті в найближчі місяці».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom