Обмеження у повітряному просторі України збережуться до 2029 року, – прогноз

Share

Європейська організація з безпеки повітряної навігації (Євроконтроль) передбачає, що обмеження на польоти цивільної авіації, запроваджені після закриття повітряного простору України та Росії, діятимуть щонайменше протягом наступних семи років

У звіті зазначається різке (90%) зниження авіарейсів в Україні, передає «УНН».

Обмеження на польоти у повітряному просторі України, Росії, Білорусі та Молдови збережуться мінімум до 2029 року, повідомляється в прогнозі Євроконтролю.

Очікується, що авіаперевезення в Європі повністю відновляться до допандемічного рівня в 2025 році.

До кризи COVID у 2019 році в Європі було здійснено 11,1 млн рейсів. У 2022 році кількість авіаперевезень повернулася до 9,2 млн і має зрости до 10,3 млн цього року і 10,9 млн у 2024 році за базовим сценарієм Євроконтролю, перш ніж знову досягти 11,1 млн у 2025 році. Очікується, що він зростатиме низькими темпами, поки не досягне 11,9 млн осіб у 2029 році.

Євроконтроль бачить низку факторів, які вплинуть на авіаперевезення у короткостроковому та середньостроковому майбутньому. Економічне зростання протягом найближчих двох років становитиме лише 1,5%, інфляція залишиться високою, як і ціни на енергоносії, що призведе до загальної деградації економічної ситуації.

Євроконтроль додає, що вантажний сегмент «сильно» постраждав від війни «через обмежені операції».

Крім того, в той час як далекомагістральні потоки відновлюються, очікується, що закриття російського повітряного простору позначиться на потоках з Європи до Азії, тоді як авіакомпанії та аеропорти можуть знову зіткнутися зі зниженою пропускною спроможністю цього літа через нестачу персоналу, пояснює Євроконтроль.

Дані Євроконтролю охоплюють понад 40 держав-членів, включаючи Україну, але не Росію.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom