Експорт українського зерна через Польщу отримає кращу динаміку, – Сольський

Share

Міністерство аграрної політики та продовольства сподівається компенсувати призупинення експорту зернових до Польщі шляхом збільшення його транзиту за новими правилами, які будуть узгоджені протягом найближчого тижня

Про це в етері телемарафону заявив очільник міністерства Микола Сольський, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Експорт українського зерна через територію Польщі не має постраждати. Навпаки він отримає кращу динаміку. Черги мають зменшитися. Серед тих рішень, які зараз обговорюються, насамперед питання покращення процедур із транзитом, відсутність затримки машин та залізничного транспорту, що йдуть до польських портів або в інші країни, зокрема, ЄС», – сказав міністр.

Він висловив сподівання, що транзит української сільгосппродукції не перевірятиметься за методикою, яка зараз практикується в Європі, і замість проб зерна та іншої продукції «з кожної машини, з кожного вагона» перевірка таких вантажів проводитиметься виключно документально.

«Не стоятимуть по тижні-півтори машини у чергах і вагони у відстої, як це відбувається зараз», – висловив сподівання міністр.

Сольський наголосив, що до Польщі Україна експортувала не лише зернові, а й іншу аграрну продукцію.

«Ми бачимо потенціал по тій самій Польщі з урахуванням нових правил надолужити обсяги за рахунок транзиту. Головне, щоб це було чітко і зрозуміло. З огляду на різні проблеми поляки готові вникати в деталі. Протягом тижня ми їх змоделюємо, зафіксуємо, і вони будуть працювати», – пообіцяв міністр.

На думку Сольського, бізнес має з розумінням поставитися до складнощів, які спостерігатимуться протягом цього тижня. За цей період влада має намір узгодити технічні питання з бізнесом, аграрними перевізниками, які працюють із транзитним ринком, а також провести робочі переговори з польською стороною. У п'ятницю заплановані переговори на польському кордоні, після чого, як очікується, буде зафіксовано нові правила, які «нададуть експорту нову динаміку».

Міністр нагадав, що у Польщі була найгостріша ситуація з експортом сільгосппродукції з України з усіх європейських країн, з якими Україна має спільний кордон.

«Суттєва частина не йшла транзитом, а залишалася у цій країні. Це правда», – визнав Сольський.

Він підтвердив, що Україна суттєво збільшила експорт до європейських країн, з якими постійно спілкується неофіційно. Водночас, за інформацією голови Мінагрополітики, українська влада щодня моніторить ситуацію на кордонах і у разі потреби готова до переговорів з представниками інших країн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom