«Укртрансгаз» успішно пройшов сертифікацію за новими правилами ЄС

Share

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ухвалила остаточне рішення про сертифікацію АТ «Укртрансгаз» згідно з європейськими правилами щодо безпеки постачання газу

Про це повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України».

«Укртрансгаз» став другим в Європі оператором газосховищ, який успішно пройшов сертифікацію та підтвердив право здійснювати діяльність зі зберігання газу відповідно до оновлених правил в Євросоюзі та Енергетичному Співтоваристві.

«Сертифікація «Укртрансгазу» надає право у разі потреби залучати українські газосховища для реалізації заходів з енергетичної безпеки в Європі, що передбачені Регламентом ЄС щодо безпеки газопостачання. Зокрема, йдеться про зберігання запасів газу іноземних клієнтів, а також запасів країн, у яких немає газосховищ або обсягів газу, що спільно закуповуються країнами на випадок кризових ситуацій. Таким чином сертифікація дасть нам змогу розвивати нові партнерства й, відповідно, робити свій внесок у посилення енергетичної безпеки України та ЄС», ? повідомив т. в. о. генерального директора АТ «Укртрансгаз» Роман Малютін.

Процедура обов’язкової сертифікації операторів газосховищ запроваджена в ЄС з 1 липня 2022 року. Її основна мета  ?  протидія використанню Росією підконтрольних їй газосховищ на території Європи для шантажу інших країн. Крім того, вона має попередити повторення випадків, коли обсяги газу в газосховищах були недостатніми для належного проходження осінньо-зимового періоду.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom