Україна планує побудувати ще одну лінію електропередач із Польщею

Share

Україна обговорює будівництво лінії електропередач між Рівненською атомною електростанцією і польським Хелмом

Це дасть змогу збільшити пропускну спроможність ліній до Європейського Союзу, повідомив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, передає «Укрінформ».

«Лінія з РАЕС є однією з наших найпотужніших станцій і має 4 енергоблоки – генеруюча потужність 2835 МВт. Оскільки вона розташована на північному заході України, там реально побудувати лінію з ЄС. Знайшовся інвестор – це польська компанія ORLEN, яка запропонувала будівництво такої лінії на деяких умовах. Але це питання зараз обговорюється, зокрема і за участю Міністерства енергетики, «Енергоатому», «Укренерго». Це буде проєкт, який дозволить нам збільшити пропускну спроможність ліній до Європейського Союзу», – сказав він.

За словами Котіна, нині будівництво розглядається на рівні пропозиції та протоколу про наміри, тому тривають перемовини на цю тему.

«На сьогодні є дуже багато проєктів, які спрямовані на те, щоб збільшити кількість цих інтерконекторів між Україною і ЄС. Один з них – лінія між Хмельницькою АЕС і польським містом Жешув , яка 30 років не працювала», – додав очільник «Енергоатому».

Раніше «Енергоатом» відновив лінію електропередачі для експорту електроенергії у Польщу.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom