Україна та Німеччина підписали заяву про енергетичне партнерство

Share

Україна і Німеччина розширюють енергетичне партнерство для «зеленого» відновлення та відбудови української енергетики

Міністр енергетики України Герман Галущенко та віце-канцлер ФРН, федеральний міністр економіки й захисту клімату Німеччини Роберт Габек підписали у Києві спільну заяву про наміри, яка розширює напрямки енергетичного партнерства з акцентом на «зелене» відновлення та відбудову енергетики України, передає прес-служба Мінекономіки.

«Дуже важливо, що німецькі компанії зацікавлені в інвестиціях і реалізації енергетичних проєктів в Україні. Я впевнений, що результатом цієї співпраці буде українська стійка і незалежна енергосистема і створення в Україні великого енергетичного хабу для всієї Європи», – сказав Галущенко.

Габек підтвердив цілковиту підтримку Німеччиною українського народу.

«Німеччина підтримуватиме Україну в забезпеченні енергопостачання там, де це можливо. З цією метою ми розширили наше енергетичне партнерство, включивши в нього управління кризами та стійкість. З одного боку, це стосується підтримки у відновленні функціонування енергетичної інфраструктури у надзвичайних ситуаціях. З іншого – у центрі уваги стоїть середньострокова та довгострокова перспектива відновлення енергетичної системи України. Сонячна енергія, енергія вітру та біомаса повинні відігравати тут важливу роль для зменшення викидів вуглекислого газу та посилення безпеки», – зазначив Габек.

У підписаному документі сторони домовилися про розширення партнерства у таких напрямках, як відновлення енергетичної інфраструктури, сприяння підвищенню стабільної стійкості енергетичного сектору та розширеному використанню відновлюваних джерел енергії, включаючи вітер, сонце, біомасу, гідроенергію та «зелений» водень.

Також партнерство передбачає співробітництво у сфері енергозбереження через енергоефективність; декарбонізацію та скорочення викидів вуглекислого газу з метою прискорення переходу до чистої енергії, а також підтримку структурних змін у вугільних регіонах України, зокрема реалізацію проєктів справедливого переходу та зелених проєктів у цих регіонах.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom