ОПЕК+ оголосила про скорочення видобутку нафти

Share

Саудівська Аравія та інші країни-виробники нафти ОПЕК+ 2 квітня оголосили про подальше скорочення свого видобутку нафти приблизно на 1,16 млн барелів на день

Цей несподіваний крок, за їх словами, спрямований на підтримку стабільності ринку, передає «УНІАН» із посиланням на Reuters.

За даними медіа, рішення про скорочення оголошене за день до віртуальної зустрічі міністерської групи ОПЕК+. Організація, як очікується, до кінця 2023 року дотримуватиметься вже чинних скорочень видобутку на 2 млн барелів на добу.

Минулого місяця ціни на нафту впали до $70 за барель, що є найнижчим показником за 15 місяців, через побоювання, що світова банківська криза може вдарити по попиту. Тим не менш, подальших дій з боку ОПЕК+ для підтримки ринку не очікувалося, і ціна нафти відновилася до $80.

Останнє зниження може підвищити ціни на нафту на $10 за барель, заявив 2 квітня керівник інвестиційної компанії Pickering Energy Partners.

Згідно з недільними обіцянками, загальний обсяг скорочень Організацією країн-експортерів нафти, Росією та іншими союзниками, згідно з підрахунками Reuters, становить 3,66 млн барелів на добу, що дорівнює 3,7% світового попиту.

«ОПЕК вживає превентивних заходів у разі будь-якого можливого скорочення попиту», – заявила засновник і директор Energy Aspects Амріта Сен.

Несподівано оголошені добровільні скорочення видобутку нафти почнуться з травня.

Згідно з офіційними заявами, Саудівська Аравія скоротить видобуток на 500 тис. барелів на добу, тоді як Ірак скоротить видобуток на 211 тис. барелів на добу.

ОАЕ заявили, що скоротять видобуток на 144 тисяч барелів на добу, Кувейт оголосив про скорочення на 128 тис. барелів на добу, Оман оголосив про скорочення на 40 тисяч барелів на добу, а Алжир заявив, що скоротить видобуток на 48 тис. барелів на добу. Казахстан також скоротить видобуток на 78 тис. барелів на добу.

Джерело в ОПЕК+ повідомило, що Габон добровільно скоротить видобуток на 8000 барелів на добу. Зазначається, щоі не всі члени ОПЕК+ приєдналися до цього кроку, оскільки деякі вже викачують значно нижче узгоджених рівнів через брак видобувних потужностей.

Міністерство енергетики Саудівської Аравії заявило, що добровільне скорочення королівства було запобіжним заходом, спрямованим на підтримку стабільності ринку нафти.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom