У 2023 році Україна може отримати три транші від МВФ, – Нацбанк

Share

У 2023 році Україна має змогу отримати у рамках програми Міжнародного валютного фонду три транші на загальну суму 3,3 млрд СПЗ ($4,5 млрд)

Про це повідомив Національний банк України.

Регулятор нагадав, що рада виконавчих директорів МВФ 31 березня затвердила чотирирічну програму для України обсягом 11,6 млрд спеціальних прав запозичень, що становить близько $15,6 млрд.

«Ця програма є частиною загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму $115 млрд. Рішення Ради директорів МВФ передбачає негайне виділення першого траншу Україні в розмірі 2 млрд СПЗ ($2,7 млрд). Надалі транші виплачуватимуться за результатами щоквартальних переглядів програми. Загалом цього року Україна має змогу отримати від МВФ три транші на загальну суму 3,3 млрд СПЗ ($4,5 млрд)», – сказано в повідомленні.

На першому етапі програми зусилля спрямуватиметься на збереження макроекономічної та фінансової стабільності в умовах війни, щоб зміцнити потенціал України.

Зокрема, монетарна політика фокусуватиметься на забезпеченні стійкого зниження інфляції та стабільності обмінного курсу, ураховуючи необхідність збереження достатнього рівня міжнародних резервів.

«Коли сформуються необхідні передумови, НБУ розпочне поступовий перехід до більш гнучкого обмінного курсу, пом’якшить валютні обмеження та повернеться до інфляційного таргетування. Подальші кроки за кожним із цих напрямів базуватимуться на відповідній стратегії, розроблення якої є одним зі структурних маяків програми», – сказано в повідомленні.

Крім того, НБУ фокусуватиметься на управлінні ліквідністю, стимулюванні конкуренції між банками за строкові депозити і в такий спосіб зміцнюватиме механізм монетарної трансмісії та підвищуватиме привабливість гривневих активів.

Читайте також: МВФ погодив нову програму для України: Офіційна інформація

Національний банк також здійснюватиме заходи для збереження фінансової стабільності в довгостроковій перспективі.

«Зокрема, за стабілізації ситуації НБУ здійснить діагностичне обстеження банків для проведення зваженої та послідовної оцінки банківських активів. З метою кращого розуміння поточної ситуації в банківській системі та отримання інформації для визначення пріоритетів банківського нагляду НБУ проведе до кінця грудня 2023 року оцінку активів та аналіз платоспроможності тих банків, які сфокусували 90% активів всієї банківської системи. До кінця червня 2023 року передбачається оновлення стратегії розвитку фінансового сектору для напрацювання плану безпечного та швидкого згортання надзвичайних заходів з одночасним відновленням бухгалтерських та пруденційних норм», – додав регулятор.

Стратегія визначатиме пріоритети фінансової системи, зокрема, для державних установ. Ключові елементи стратегії включатимуть:

  • кроки для безпечного згортання надзвичайних заходів;
  • діагностику для кількісної оцінки вартості банківських активів та пріоритетів урегулювання непрацюючих кредитів;
  • механізми безпечного вирішення будь-яких потенційних вразливостей;
  • пріоритетний план дій для моніторингу та вирішення проблеми високого рівня непрацюючих кредитів;
  • належно розроблені плани на випадок непередбачуваних обставин для реагування на потенційні майбутні потрясіння;
  • пріоритетне перенесення банківських норм ЄС;
  • механізми координації дій між ключовими стейкхолдерами.

На другому етапі програми передбачається, що НБУ повернеться до довоєнної рамки монетарної політики, включаючи, зокрема, плаваючий обмінний курс і таргетування інфляції.

«Важливим елементом програми є підтримання фінансової незалежності НБУ та відсутність емісійного фінансування державного бюджету. Програмою визначено, що бюджетний дефіцит має повністю фінансуватися надходженнями від міжнародних партнерів і залученнями уряду на внутрішньому ринку. Навіть у разі виникнення несподіваних критичних потреб у фінансуванні або затримки зовнішніх виплат передбачається вжиття додаткових заходів, таких як використання надлишкових коштів на депозитах уряду та запозичення додаткових коштів на ринку державного боргу перед поверненням до емісійного фінансування як опції останньої надії», – сказано в повідомленні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom