Німеччина може стати партнером України у виробництві водню, – Міненерго

Share

Україна та Німеччина мають великий потенціал співробітництва у сфері виробництва та транспортування водню

На цьому наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі у Берліні із державним секретарем Офісу Федерального канцлера Німеччини Йоргом Кукісом, передає прес-служба Міненерго.

Сторони наголосили на важливості зеленої трансформації та позбавлення залежності від російських енергетичних ресурсів, а також обговорили напрями співпраці у відбудові українського енергосектору.

Зокрема, є потенціал двостороннього співробітництва у сфері виробництва та транспортування водню. Німеччина розглядає відповідні проєкти, серед яких – можливу модернізацію української ГТС для транспортування водню.

Сторони обговорили ситуацію на окупованій росіянами Запорізькій АЕС та підкреслили важливість дотримання базових принципів ядерної та радіаційної безпеки.

Галущенко акцентував на тому, що Росія має понести відповідальність за ядерний тероризм, до якого вдаються її військові, обстрілюючи та знеструмлюючи атомні станції в Україні. Відповіддю цивілізованих країн має стати виключення Росії зі світового ринку ядерних технологій та розширення санкцій.

Українська та німецька сторони засвідчили наявність консенсусу між країнами у питанні введення санкцій щодо атомної галузі РФ, а також обговорили український досвід відмови від російського ядерного палива.

Окремо очільник Міненерго подякував Німеччині за допомогу українському енергетичному сектору. Україна вже отримала від німецьких партнерів 55 вантажів гуманітарної допомоги у виді енергетичного обладнання загальною вагою 423 т. Також Галущенко підкреслив важливість внеску ФРН до Фонду енергетичної підтримки України, створеного при Секретаріаті Енергетичного Співтовариства, у розмірі 129,5 млн євро.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom