Європейську «дочку» російського ВТБ ліквідують

Share

«Дочка» російського державного банку ВТБ у Європі VTB Bank Europe буде ліквідована з 1 квітня 2023 року

Відповідне рішення ухвалили на позачергових зборах кредитної організації, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на російські медіа.

Таким чином, із 1 квітня банк приступить до подальшого припинення всіх ділових і клієнтських відносин, що залишилися. Процес ліквідації триватиме кілька років. Депозити клієнтів у банку захищені дворівневою системою гарантування вкладів.

«Ухвалюючи це рішення, ми переходимо від стану фактичної ліквідації, в якому банк вже перебуває із забороною на нову діяльність та прийом депозитів, запровадженим органом банківського нагляду навесні 2022 року, до згортання, затвердженого загальними зборами», – заявив спеціальний представник та генеральний директор VTB Europe Франк Хеллвіг, призначений Федеральним органом фінансового нагляду Німеччини (BaFin).

VTB Bank Europe, активи якого на кінець 2021 року становили 7,3 млрд євро, належав російському державному ВТБ. У квітні 2022 року після запровадження санкцій щодо ВТБ німецький регулятор усунув російський банк від управління «дочкою» і позбавив його можливості розпоряджатися фінансовими активами VTB Bank Europe, окремо вказавши, що європейський банк не підпав під обмеження ЄС. Право голосу за рішенням суду передали довірчому управителю.

ВТБ вів переговори щодо обміну активів дочірнього європейського банку на російські активи RBI, але вони не знайшли рішення на політичному рівні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom