ЄЦБ вимагає від Raiffeisen Bank закрити бізнес в Росії

Share

Європейський Центральний банк вимагає від австрійської банківської групи Raiffeisen Bank закрити свій бізнес в Росії

ЄЦБ наполягає на формуванні плану дій з припинення діяльності банку в Росії. План може включати продаж або закриття російського підрозділу, передає «УНІАН» із посиланням на Reuters.

За даними медіа, Raiffeisen Bank надавати такий план не планує, а австрійські чиновники визнали дії ЄЦБ «необґрунтованим втручанням».

Представник Raiffeisen Bank заявив, що банківська група вже скоротила кредитування в Росії, прискорює оцінку бізнесу і вивчає варіанти «ретельно керованого виходу» з російського ринку.

Raiffeisen Bank є найбільш важливим західним банком в Росії. Він обслуговує близько чверті всіх переказів в євро на територію країни-агресора. «Дочка» Raiffeisen Bank International в Росії обслуговує 40-50% платежів Росії з іншими країнами. Також російський підрозділ приносить групі приблизно половину всього прибутку.

17 березня 2022 року, тобто практично одразу після нападу Росії на Україну, Raiffeisen Bank International заявив про готовність піти з Росії. Пізніше банк запевняв, що російські закони нібито заважають йому піти з РФ і примушують допомагати військовим.

17 січня 2023 року Raiffeisen Bank визнав, що дає пільги російським окупантам. Дочірній банк Raiffeisen в Росії є окремою юридичною особою. При цьому в банківській групі запевняли, що російський підрозділ нібито змушений надавати військовим пільгові умови відповідно до російського законодавства.

23 березня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції внесло австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom