Голова НБУ очікує затвердження програми МВФ до кінця березня

Share

Рада директорів Міжнародного валютного фонду може затвердити чотирирічну програму розширеного фінансування для України на $15,6 млрд, погоджену на рівні персоналу, вже до кінця березня, вважає голова Національного банку України Андрій Пишний.

Українська сторона вже виконала всі завдання, які ставила перед собою у рамках роботи з місією МВФ 8-15 березня, зазначив він в інтерв'ю НВ.

Голова Нацбанку також зазначив, що минулого тижня Фонд революційно змінив свою політику, уможлививши фінансування країн, у яких економічна ситуація характеризується значною невизначеністю, як в Україні.

"Зміни, зокрема, стосувалися ситуацій виключно високої невизначеності, що включає вплив зовнішніх шоків, які знаходяться поза контролем держави і не можуть бути подолані заходами економічної політики. Тепер у ситуаціях із значною невизначеністю МВФ може надавати фінансування для вирішення термінових потреб платіжного балансу своїх держав-членів", – пояснив Пишний.

Він наголосив, що програма для України, по суті, започаткувала окремий напрямок діяльності МВФ.

За його словами, з урахуванням досягнутих домовленостей, обсяг міжнародної фінансової підтримки України в поточному році може перевищити $38 млрд, закладені у прогнозі НБУ.

"Очікується, що навіть при збільшенні дефіциту бюджету він і надалі фінансуватиметься без емісії, за рахунок достатнього та ритмічного надходження міжнародної допомоги та коштів, які уряд залучає завдяки активізації внутрішнього боргового ринку", – зазначив Пишний. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom