Україна та Молдова погодили останні деталі для запуску відновленої залізничної гілки між країнами

Share

Україна та Молдова погодили останні деталі для запуску залізничної гілки, яку побудували після початку повномасштабної війни Росії проти України. Про це стало відомо із заяв МВС України та Молдови і митних служб обох країн, зазначає «Економічна правда».

22 березня відомства повідомили про підписання Протоколу про організацію спільного контролю в пункті пропуску для залізничного сполучення «Серпневе-1 – Басараб’яска». Йдеться про попередню домовленість вже найближчими днями розпочати спільний митний та прикордонний контроль.

Очільник Держприкордонслужби України Сергій Дейнеко зазначив, що це активізує торгово-економічну діяльність між Україною і Молдовою, а також поглибить їхню співпрацю з управління кордонами.

«Ми бачимо у цьому великі можливості для розширення як нашого експортного потенціалу і транзитних можливостей Молдови, так і в подальшому, після нашої перемоги, це сприятиме розширенню експорту молдовських підприємств на зовнішні ринки з використанням логістики портів Великої Одеси. Це також у майбутньому слугуватиме поштовхом для росту інвестицій з точки зору бізнесу, розвитку транзитного потенціалу та логістичних маршрутів», – додав в.о. голови Державної митної служби України Сергій Звягінцев.

Новий перехід дозволяє значною мірою компенсувати залізничне сполучення мостом через Затоку, який неодноразово ставав об'єктом ракетних атак РФ. Використання переходу планують розпочати від опівночі 25 березня.

Нагадаємо, у червні 2022 року Україна та Молдова домовилися відновити рух поїздів від Березина на Одещині до молдовської Басараб’яски. Ця гілка не працювала понад 20 років. Тоді повідомляли, що ділянку залізниці відбудують до осені. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom