Нова програма МВФ для України складатиметься з двох етапів, – Пишний

Share

Україна надала поштовх для змін кредитної політики Міжнародного валютного фонду, чим надалі зможуть скористатися й інші країни

На цьому наголосив голова Національного банку України Андрій Пишний, коментуючи нову чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) МВФ, передає «LIGA.Бізнес».

На його думку, рішення про угоду є свідченням значних змін у взаємовідносинах з фондом.

«Якщо подивитися в ретроспективі, то минулого року ми фактично вибудовували нову модель співпраці з МВФ. Трансформації, що відбувалися в процесі, стосувалися не лише нас – команди України та держави загалом, а й наших партнерів. Вони адаптували та оновлювали власні протоколи та внутрішні політики», – зазначив Пишний.

Він також наголосив, що моніторингова програма, яка викликала певний скептицизм у частині відсутності фінансування, в результаті стала не лише підґрунтям для початку переговорів щодо програми розширеного фінансування, а й стимулювала МВФ переглянути свої підходи та політику щодо країн, які перебувають в умовах високої невизначеності.

«Виконавши моніторингову програму, Україна та урядові інституції довели свою спроможність діяти ефективно навіть у часи надзвичайної невизначеності та безпрецедентних ризиків. Це дало поштовх для змін кредитної політики Фонду, якими надалі зможуть скористатися й інші країни», – підкреслив голова НБУ.

Він наголосив, що програма фінансування у $15,6 млрд складатиметься з двох етапів.

«На першому етапі зосередимося на мобілізації зовнішніх надходжень та активізації внутрішніх ресурсів, підтриманні фінансової стабільності в довгостроковій перспективі, зокрема завдяки підготовці глибшої оцінки стану банківського сектору. Другий етап буде присвячено масштабним реформам. Їхня мета – відновлення та відбудова України, швидке й довготривале економічне зростання, зокрема завдяки заходам для вступу України до ЄС», – зазначив Пишний.

За його словами, угода досягнута на рівні персоналу та найближчими тижнями очікується фінальне схвалення домовленості радою директорів МВФ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom