НБУ не планує емісію гривні, – Пишний

Share

Національний банк не планує монетизацію дефіциту державного бюджету в 2023 році попри плани уряду збільшити дефіцит на 419,3 млрд грн

Про це 16 березня повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми рішуче налаштовані, і в цьому ми маємо спільну позицію з нашими партнерами з Міжнародного валютного фонду та Міністерства фінансів України щодо недопущення монетизації бюджетного дефіциту у 2023 році. Емісійні джерела мають бути замінені на ті, які на сьогоднішній день напрацьовуються з погляду їхньої доступності», – наголосив очільник Нацбанку.

За словами Пишного, такими джерелами можуть бути активізація внутрішнього ринку запозичень та максимізація того потенціалу, який йому надає ліквідність, яка є на сьогоднішній день у системі, а також суттєва ефективність роботи, яку зараз веде МВФ та український уряд із залучення міжнародного фінансування та допомоги.

«Ми розраховуємо, що за рахунок цих двох джерел, а також тих заходів, які будуть здійснені урядом та Мінфіном з фіскальної консолідації, фінансування бюджету, навіть з урахуванням тих додаткових видатків, ми зможемо (здійснити) без відповідних емісійних джерел», – наголосив Пишний.

«Ми залишаємось у рамках тих домовленостей, які передбачають, що емісійне фінансування у 2023 році не знадобиться. Зараз ми всі над цим працюємо», – підсумував він.

Нагадаємо, уряд України на поточному тижні вніс до Верховної Ради законопроєкт №9105 про збільшення видатків держбюджету на 2023 рік на 537,2 млрд грн, з яких 518,2 млн грн – на сектор нацбезпеки та оборони, що передбачає збільшення дефіциту на 419,2 млрд грн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom