Уряд сподівається отримати $5 млрд від МВФ вже у 2023 році, – Шмигаль

Share

Щоб повністю покрити фінансування дефіциту державного бюджету у 2023 році в загальному розмірі $38 млрд, залишилося знайти ще близько $5 млрд. Уряд сподівається отримати ці кошти від Міжнародного валютного фонду

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів в інтерв'ю українській редакції Forbes.

«Нині, враховуючи всі домовленості, щоб закрити дефіцит, нам потрібно ще близько $5 млрд. Плануємо залучити їх від МВФ, перемовини щодо цього вже розпочаті», – сказав Шмигаль.

Він нагадав, що на цей рік вже анонсована макрофінансова допомога від Європейського Союзу на 18 млрд євро, а також на $10 млрд – від США.

«Маємо домовленості про виділення протягом п’ятьох років $7,5 млрд від Норвегії. Та цього року очікуємо $1,5 млрд від Канади. Також є домовленості про менші суми з іншими країнами», – уточнив Шмигаль.

Він нагадав, що на зустрічі з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою на початку тижня йшлося про підсумки моніторингової місії МВФ, яку Україна успішно пройшла, а також про нову програму фінансування.

«Вона буде складатися з двох частин: негайна фінансова підтримка, на яку Україна розраховує під час війни, та програми післявоєнної відбудови. Програма буде розрахована на чотири роки, її загальний бюджет – понад $15 млрд», – сказав Шмигаль.

Він уточнив, що розподіл траншів в рамках програми ще обговорюється.

«Найімовірніше, сума буде поділена на декілька квартальних траншів. Ми розраховуємо, що перший транш отримаємо в першому або другому кварталі цього року», – зазначив голова уряду.

Він додав, що ухвалити нову програму співпраці з МВФ Україна сподівається вже у першому кварталі цього року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom