Рада прив’язала ставки експортного мита на сировину до біржових котирувань

Share

Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроект 8274, який визначає, що для тих видів сировини, на які встановлені вивізні мита у відсотках, розмір мита буде визначатись на основі котирувань на відповідні товари на міжнародних товарних біржах. Про це повідомив заступник голови комітету ВР з питань економічного розвитку та співавтор документу Дмитро Кисилевський.

«Вивозити сировину з України, штучно занижуючи розмір мита, стане значно складніше», – зазначив він.

За словами депутата, зараз існує практика, коли нечесні ділки вказують у митних документах занижену вартість сировини, іноді – в 10 разів.

«Наприклад, тона брухту міді коштує біля 10 тис. доларів, а ціну вказують 1 тис. дол., і мито сплачують з однієї тисячі, а не з десяти тисяч. Цим вони крадуть кошти у бюджету ( = у армії), а також лишають українські переробні підприємства затребуваної сировини. Тільки на прикладі міді втрати бюджету складають до 2 млрд грн на рік», – зауважив депутат.

Відсоткові абож як їх ще називають адвалорні ставки вивізного мита в Україні встановлені на насіння олійних культур, брухт кольорових металів і шкіряну сировину. Згідно з наявними даними, понад 70% таких товарів вивозяться за заниженими цінами.

«Тепер, якщо у документах вказана вартість, нижча від котирувань на міжнародних біржах, для розрахунку мита буде братись ціна біржі, а не те, що “намалювали” в митних документах. Така норма діятиме до кінця 2025 року. І якщо вона покаже свою ефективність, я пропонуватиму зробити її безстроковою», – додав нардеп.

За словами Кисилевського, рішення Ради також забезпечить українські переробні підприємства достатньою кількістю сировини для роботи.

Щоб закон остаточно вступив в дію, його має підписати президент.