Moody’s прогнозує збереження ліквідності у 2023 році для Метінвесту та Ferrexpo

Share

Попри війну три великі українські компанії зможуть підтримувати адекватну ліквідність, яку вони мали в 2022 році, очікують аналітики Moody’s Investors Service. Зокрема, мова про гірничо-металургійний холдинг Метінвест, виробника залізорудних окатків Ferrexpo та агротехнічну компанію МХП, пише Finance.ua

«Ми очікуємо, що металургійна та гірничодобувна група Metinvest B.V., виробник залізної руди Ferrexpo plc і харчова та агротехнічна компанія MHP SE цього року отримають вільний грошовий потік, близький до рівня беззбитковості, що дозволить їм підтримувати достатню ліквідність до кінця року, щоб працювати в надзвичайно складних умовах», — зазначають аналітики у своєму огляді.

Прогноз заснований на тому, що компанії мали міцні баланси при вторгенні Росії в Україну рік тому, а також враховує той факт, що з того часу вони змогли зберегти готівку.

У Moody’s відзначили значне падіння EBITDA трьох компаній після вторгнення Росії в лютому 2022 року. Погіршення фінансових показників спричинене перш за все фізичною шкодою. Зокрема, Метінвест втратив операційний контроль над своїми металургійними заводами «Азовсталь» та «ММКІ» через російську окупацію Маріуполя та зупинив виробництво на Авдіївському коксохімічному заводі. Тож у Moody’s очікують подальшого зниження показника EBITDA цих компаній в 2023 році через триваючу війну.

Водночас, аналітики відзначили дії компаній, що вдалися до зниження капітальних витрат та дивідендів, щоб зберегти готівку. Залишки готівки Ferrexpo на 31 грудня 2022 р становили 106 млн долл. Метінвест мав принаймні 460 млн долл на 28 жовтня 2022 р (дата публікації фінансової звітності за півріччя 2022 року). А МХП мав 317 млн долл станом на 30 вересня 2022 р (на основі останньої загальнодоступної інформації).

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom