Німеччина прогнозує продовження виходу компаній з російського ринку у 2023 році

Share

Унаслідок повномасштабної російської війни проти України німецький бізнес дедалі більше відмовляється від співпраці з російським бізнесом

Про ситуацію на ринку розповів керуючий директор Східного комітету німецької економіки Міхаель Гармс, передає «Укрінформ».

За оцінкою німецької сторони, «у найближчому майбутньому не може бути нормальних економічних відносин з Росією».

«Це зміниться лише тоді, коли в Росії докорінно зміниться політика», – сказав Гармс.

Він зазначив, що підприємства стрімко залишають РФ, а ті, які ще не повністю вийшли, перебувають на різних стадіях виходу, російське керівництво максимально ускладнило вихід іноземним компаніям і робить усе можливе, щоб запобігти черговому відтоку іноземних компаній.

«Відхід від російського ринку швидко прогресує і триватиме у 2023 році», – спрогнозував Гармс.

За даними комітету, швидке відокремлення від Росії при цьому лише частково пов’язане з пакетом санкцій ЄС.

«Більшість німецьких компаній, які ведуть бізнес у Росії, роблять набагато більше, ніж вимагають санкції», – зазначив Гармс.

Лише в тих секторах, які чітко звільнені від санкцій ЄС, таких як охорона здоров’я та сільське господарство, розвивається якийсь бізнес.

«Російські економічні відносини вже відкинуті назад на 20 років, і цьому негативному розвитку не видно краю», – зазначив керуючий директор.

Торік експорт до РФ впав на 45% і сягнув найнижчого показнику за два десятиліття, хоча імпорт зріс на 6,5%. У рейтингу німецьких ринків збуту за один лише рік РФ опустилася з 15-го на 23-тє місце.

Німеччина, додав Гармс, також набагато швидше, ніж очікувалось, і швидше за інші європейські країни, змогла відмовитися від російського імпорту енергоносіїв. Частка російського газу, зокрема, скоротилась з 55% до фактично нуля.

Також у 2022 році скоротилися економічні відносини з Білоруссю: імпорт на 47,5%, експорт – на 2,5%.

Однак різкі втрати на російському, а також білоруському напрямку були з лишком компенсовані двозначним збільшенням експорту на інші ринки. Торгівля Німеччини з Центральною та Східною Європою загалом піднялася до нового максимуму – 562 млрд євро у 2022 році.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom