Ціни на газ в Європі впали до мінімуму за останні півтора року

Share

Європейські ф'ючерси на природний газ вперше за 17 місяців впали нижче 50 євро

Орієнтовні ф'ючерси на найближчі місяці впали на 4,8% до 49,5 євро за мегават-годину, до найнижчого внутрішньоденного рівня з 1 вересня 2021 року. Цього року контракт втратив близько 35%, але все ще приблизно вдвічі звичайний рівень для цієї пори року, повідомляє «УНІАН» із посиланням на Bloomberg.

Як йдеться в матеріалі, падіння ціни відбулося на тлі відступу найгіршої за останні десятиліття енергетичної кризи в регіоні.

Ціни впали більш ніж на 80% в порівнянні з серпневим піком, коли скорочення поставок російського газу вдарило по Європі приблизно на $1 трлн, завдавши удару по економіці регіону і піднявши інфляцію до найвищого рівня за останні десятиліття.

Як зазначається в матеріалі, ціни все ще можуть зрости, якщо до кінця зими триватиме холодна погода або виникнуть перебої з поставками. Конкуренція з Азією за СПГ також може створити ризик зростання.

25 серпня 2022 року ціна на газ у Європі сягала рекордної позначки – 316 євро за МВт-год, або $3,3 тис. за тисячу кубометрів. «Блакитне паливо» дорожчало на тлі повної зупинки поставок газу «Північним потоком» на початку вересня.

У грудні 2022 року міністри енергетики країн Європейського Союзу домовилися про встановлення граничної ціни на газ. Вона складе 180 євро за мегават-годину (МВт/год), очікується, що обмеження набуде чинності в середині лютого 2023 року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom