Імпорт електроенергії не є повноцінним вирішенням проблеми через високі ціни – Риженков

Share

Група Метінвест налагодила закупівлі електроенергії з Європи для забезпечення потреб виробництва, що дало змогу  збільшити завантаженість комбінату «Каметсталь» на 65%. Однак Метінвест розглядає імпорт електрики з ЄС як тимчасовий крок, оскільки її вартість суттєво впливає на економічні показники виробництва, розповів гендиректор компанії Юрій Риженков.

«(Закуповувати електроенергію в Європі – ред.) приблизно удвічі дорожче, ніж на внутрішньому українському ринку. І це проблема. Ще певний період, поки нам необхідно виконувати закордонні контракти, ми можемо купувати імпортну електроенергію. Але в якийсь момент це закінчиться. Економіка підприємств може просто не витримати», – пояснив він в інтерв’ю Ліга.Бізнес.

Щоб забезпечити потреби підприємств, Метінвест почав відновлювати власну генерацію та закуповувати додаткові джерела живлення. Також вивчається можливість придбання мобільних мініелектростанцій.

«Перед нами немає плану стати повністю автономними. Це дуже дорого та економічно не виправдано. Ми хочемо встановити біля своїх підприємств генерацію, щоб коли зникне в системі електроенергія, ми могли втримати виробництво. Щоб не завалити наші кисневі блоки, наші доменні печі, колектори. Щоб не трапилася через блекаут техногенна катастрофа», – сказав він.

За даними Риженкова, власна генерація на Запоріжсталі складає 35 МВт, на Каметсталі – 10 МВт. Компанія також розглядає можливість придбати модульні електростанції на 20 МВт і генераторні установки на 2,5 МВт. «У нас уже є три таких. Одна з них – у Покровської вугільної групи. Коли зникає електроенергія, нам потрібно піднімати з лав на гору людей, підтримувати вентиляцію», – зазначив гендиректор групи. 

Раніше він розповів, що Метінвесту потрібен постійний споживач руди в Європі для розвитку бізнесу в Україні, оскільки через російське вторгнення та втрату контролю над маріупольськими підприємства групи споживання руди всередині країни скоротилося.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom