У 2023 році інфляція в Україні сповільниться до 18,7%, – НБУ

Share

У 2023 році інфляція в Україні сповільниться до 18,7%, а реальний ВВП зросте лише маржинально – на 0,3%

Інфляція знижуватиметься і в наступні роки, а економіка повноцінно відновлюватиметься насамперед завдяки очікуваному зменшенню безпекових ризиків. Про це йдеться в щоквартальному Інфляційному звіті НБУ за січень 2023 року, передає прес-служба регулятора.

Нацбанк прогнозує, що інфляція почне знижуватися з весни.

«У наступних роках ціновий тиск послабиться завдяки зниженню безпекових ризиків, налагодженню логістики та збільшенню врожаїв. У результаті інфляція сповільниться до 10,4% у 2024 році та до 6,7% у 2025 році. Однак вона дещо перевищуватиме цільовий діапазон НБУ 5% ± 1 в. п. через необхідність поступового приведення тарифів на житлово-комунальні послуги до ринкових рівнів. Натомість зростання цін на більшість товарів та послуг споживчого набору сповільниться до однознакового рівня. Зокрема, у 2024 році очікується суттєве зниження інфляції сирих продовольчих товарів та її стабілізація на рівні 3-4%», – сказано в прогнозі.

Економічна активність у 2023 році залишатиметься слабкою, але поступово пожвавлюватиметься в міру зниження безпекових ризиків

«Бізнес і населення продемонстрували високий рівень адаптивності у 2022 році. Цей чинник підтримуватиме економіку і надалі. Проте високі безпекові ризики все ще обмежуватимуть економічну активність у 2023 році, а дефіцит електроенергії позначатиметься ще й у 2024 році. Важливою передумовою, що дасть змогу уникнути спаду економіки за підсумками поточного року є підтримка стійкості енергетичної системи», – повідомляє регулятор.

Основним припущенням макропрогнозу є суттєве зниження безпекових ризиків з початку 2024 року завдяки успішним діям української армії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom